Rekomendasi Ikan Hias Berdasarkan Jenis Area Renang

Daftarikan.com – Dalam memelihara ikan hiasan di dalam akuarium terdapat 3 jenis tempat berenang ikan iaitu perenang atas, perenang bawah dan juga perenang bawah atau bawah.

Mengapakah terdapat 3 jenis kawasan sedangkan ikan masih boleh berenang ke kawasan atas, bawah atau tengah? kerana yang nampak adalah kebiasaan yang berlaku dengan sendiri atau kebiasaannya berenang di bahagian bawah atau di permukaan udara.

Oleh itu, jika anda ingin memelihara ikan hiasan, anda mesti tahu terlebih dahulu ikan perenang mana bahagian atas, tengah dan bawah yang akan anda pilih.

Jangan biarkan ikan pernanag di atas segala-galanya di dalam akuarium nanti supaya tidak menyenangkan untuk dilihat dan dilonggokkan di atasnya. Oleh itu, lihat cadangan ikan hiasan berikut untuk perenang atas, perenang pertengahan dan perenang bawah:

Cadangan Ikan Hiasan Perenang Terbaik

Ikan Guppy

Ikan guppy sesuai sebagai ikan hiasan perenang terbaik untuk akuarium aquascape. Ikan guppy adalah salah satu ikan hiasan yang paling popular kerana warnanya yang berbeza-beza dan boleh dikawinkan untuk membentuk warna baru.

Bagi ikan yang berenang di aquascape sangat jarang ya. kalau awak tahu boleh bagitahu saya.

 

Ikan buaya

Ikan buaya ini merupakan salah satu jenis ikan pemangsa tingkat atas aka berenang di kawasan atas. Ikan buaya juga termasuk ikan yang tumbuh dengan cepat kerana ia sangat rakus.

Jangan sesekali campur ikan buaya dengan ikan guppy. sebab ikan guppy tiba-tiba akan hilang jika dicampur dengan ikan ini.

Bukan sahaja ikan guppy ini juga berlaku untuk ikan yang lebih kecil dan muat di mulut buaya. Jadi jika anda ingin memelihara ikan buaya ini, ikan yang boleh dicampur dengan buaya adalah ikan yang sama saiz dengan ikan buaya.

 

Ikan Arwana

Ikan arowana ini juga termasuk dalam jenis ikan pemangsa teratas. Ikan ini juga termasuk dalam kategori ikan pemangsa yang mencemari ikan yang lebih kecil daripada saiznya. Jika ikan arowana lapar, ikan boleh memangsa ikan yang agak besar.

Ikan arowana itu sendiri adalah ikan pemangsa kegemaran saya, terutamanya jenis super merah.

 

Ikan Hujeta Gar

Hujeta gar juga merupakan ikan ganas aka pemangsa jenis perenang atas. Namun, ikan ini tidak boleh sebesar ikan buaya dan juga ikan arowana, jadi lebih senang mencari jodoh ikan hujeta gar berbanding 2 ekor ikan yang saya sebutkan tadi.

 

Ikan Rama-rama Afrika

Rupa ikan ini sangat mirip dengan rama-rama, bermakna ikan ini dipanggil rama-rama. Ikan rama-rama atau ikan rama-rama sering dijumpai di air tawar di sungai-sungai di Afrika, kerana ikan ini dipanggil rama-rama Afrika.

Rama-rama ini menghabiskan banyak masa berenang di udara. Oleh itu kami memasukkan ikan rama-rama ini dalam senarai ikan jenis perenang terbaik. Ikan rama-rama ini juga sesuai untuk akuarium aquascape.

 

Ikan Kapak Perak

Ikan hiasan air tawar jenis kapak perak ini adalah salah satu perenang terbaik yang disyorkan untuk akuarium aquascape.

Bentuk ikan ini sangat unik kerana hanya mempunyai perut yang buncit. Berhati-hati dengan tabiat ikan ini yang boleh melompat kerana secara semula jadi ikan ini boleh memakan serangga dengan melompat ke udara, jadi wajib memakai penutup akuarium jika ingin memelihara ikan ini.